FAQ

 • Wat is homoseksualiteit?

  Homoseksuele gevoelens zij gevoelens van liefde en aantrekkingskracht tot iemand van het zelfde geslacht. Niet meer en niet minder.
 • Wat is homoseksualiteit niet?

  Veel mensen denken bij het woord ‘homo’ meteen aan seks, en dan ook meteen aan anale seks. Homoseksualiteit gaat niet over seks. (Op zich wel gek, want seks zit wel in het woord.) Het gaat over liefde en over aantrekkingskracht. Homo betekent letterlijk ‘gelijk’ (waar ‘hetero’ betekent ‘anders’). Iemand die homoseksueel is voelt zich aangetrokken tot iemand van het zelfde geslacht. Jongens die homo zijn vallen dus op jongens, meisjes die homoseksueel zijn vallen op meisjes en worden lesbisch genoemd.

  In veel culturen is geen goed woord voor ‘homoseksueel’. Waar wij in het Nederlands het woord ‘seks’ al achter het woord ‘homo’ (gelijk) plakken, hebben ze in veel talen en culturen woorden die nog veel verder van de liefde verwijderd zijn. In religieuze islamitische kringen is het meest gebruikte woord voor homo bijvoorbeeld ‘luti’. Dit woord verwijst naar het verhaal van het volg van Lot, dat over bestialiteit (seks met dieren), pedofilie (seks met kinderen) en anale verkrachting gaat. Mensen hebben daarom natuurlijk bij dit woord een negatief gevoel. Het gaat namelijk niet over liefde en aantrekking, maar over een heel naar verhaal vol onvrijwillige seks. Eigenlijk gaat het dus ook helemaal niet over homoseksualiteit. Een beter, neutraal woord voor homoseksualiteit, is ‘mithly’.

  In veel landen waar men homoseksualiteit als een zonde ziet, dénken mensen dat homoseksuele mensen het zelfde zijn als pedoseksuelen (volwassenen die seksueel misbruik maken van kinderen). Dat is absolute onzin. Homoseksuele gevoelens zij gewoon gevoelens van liefde en aantrekkingskracht tot iemand van het zelfde geslacht. Niet meer en niet minder.

 • Kan je homo, lesbisch of bi zijn als je nog nooit seks heb gehad?

  Jazeker kan dat. Als je als jongen verliefd wordt op, of je heel erg aangetrokken voelt tot een andere jongen, dan heb je homoseksuele gevoelens. (Voor een meisje met een meisje geldt dat natuurlijk ook). Of je zoent of seks hebt, maakt daarbij niet uit.

  Als je homoseksuele gevoelens hebt, wil dat trouwens ook nog niet meteen zeggen dat je homoseksueel bent.

 • Is homoseksualiteit een ziekte?

  Veel mensen denken dat homoseksualiteit een ziekte is. Dat idee klopt niet. Homoseksualiteit komt minder voor dan heteroseksualiteit, maar het is wel heel normaal. Echt waar: homoseksueel gedrag komt voor bij 1500 diersoorten. (Kijk maar hier als je wilt weten welke.) En het is ook helemaal niet ongezond.

  Wel kan homoseksualiteit ingewikkeld voor je zijn. Niet omdat je die gevoelens hebt, maar wel omdat je misschien het idee hebt dat dat slecht is. Of omdat je bang bent dat anderen het niet zullen accepteren. Als je zelf kunt accepteren dat je homoseksuele gevoelens hebt, als je vrienden en familie dat accepteren en als het je lukt er niks van aan te trekken wat sommige anderen denken, dan blijft er niks ongezonds over. Terwijl: je hebt nog steeds die homoseksuele gevoelens. Als je die eens goed bekijkt, dan gaat het bij die gevoelens over liefde en aantrekkingskracht. En dat is eigenlijk heel leuk!

  En áls het een ziekte zou zijn, wat dan nog? Zou je iemand met een ziekte, zeg bijvoorbeeld kanker, uitschelden omdat hij ziek is? Of zou je hem steunen?

 • Hoe word je homo?

  Wat denk je, hoe word je homo? Word je ’s ochtends wakker en denk je dan: ‘zo, waar ik vandaag eens zin in heb: ik ga verliefd worden op een jongen!’?

  Nee, zo gaat het niet. Je wordt niet homo, je bent het al. Wel kan het zijn dat je er ineens achter komt dat je homoseksuele gevoelens hebt. Dan ben je niet ineens homo geworden, dan ben je ineens verliefd geworden.
  Homo word je dus niet, dat ben je al.

  Hoe dat precies komt, daar zijn wetenschappers het niet over eens. In elk geval is het voor een deel aangeboren. Waarschijnlijk kan er in je jongste jaren ook nog iets aan veranderen. Niemand weet precies hóe. Het is in ieder geval níet zo dat je iemand zelf homo of hetero kan ‘maken’, door iets ‘goed’ of ‘verkeerd’ te doen in de opvoeding. Je gevoelens voor mannen en vrouwen kunnen per moment verschillen, maar het is grotendeels al in de baarmoeder bepaald of je hetero-hersenen of meer homoseksuele hersenen hebt.

 • Is homoseksueel of transgender zijn een keuze?

  “Waarom kies je er voor om homo te worden?” Als iemand die vraag aan je stelt, dan kan je hem terugvragen: “Wanneer heb jij er voor gekozen om hetero geworden? En als nou verder iedereen om je heen homo zou zijn, en jij de enige hetero was (en daarmee gepest zou worden), hoe zou je je dan voelen? En kan je er dan voor kiezen om ‘gewoon’ homo te worden?” Het antwoord is bijna altijd “nee”. Homo zijn is geen keuze.

  Sterker nog: veel mensen die ontdekken dat zij homo of lesbisch zijn, vinden dat niet zo prettig. De verliefde gevoelens zijn wel fijn, maar het kan heel lastig zijn om anders te zijn dan je omgeving van je verwacht. Dat geldt ongeveer het zelfde voor transgenders. Als het een keuze was, dan zouden de meeste mensen er níet voor kiezen.

  Het antwoord is: nee, het is geen keuze. De gevoelens die je hebt, daar kies je niet voor.

 • Homo of hetero?

  Veel mensen denken dat er twee opties zijn: je bent homo / lesbisch of je bent hetero. In het echt zijn er veel meer opties. Sowieso kan je ook ‘bi’ zijn (dus op jongens en op meisjes vallen) en er zijn nog veel meer mogelijkheden.

  Homo en hetero zijn, door mensen gecreëerde, ‘hokjes’. Mensen hebben veel hokjes (autochtoon / allochtoon, links / rechts). Die maken we omdat we het fijn vinden om een beeld te kunnen vormen van onszelf en anderen. We denken dat deze hokjes ons helpen om onszelf en anderen beter te begrijpen. Maar eigenlijk helpen de hokjes vaak niet zo veel. Als je vanuit je hokjes denkt, dan kan je heel makkelijk denken dat jouw vooroordelen over een groep (blank / zwart, links / rechts, homo / hetero) de waarheid zijn. Dan denk je dat iedereen die jij in dat hokje plaatst, precies zo is als jij hebt bedacht. Terwijl: in het echt is iedereen eigenlijk iemand anders. Echt iedereen, ga maar na: Wat zijn bijvoorbeeld vooroordelen over de ‘groep’ waar jij bij hoort? (bijvoorbeeld je culturele achtergrond). En is iedereen in die groep precies zoals die vooroordelen?

  Dus: homo en hetero zijn woorden voor hokjes, die wij mensen hebben bedacht. En hokjes helpen om de dingen een beetje te kunnen begrijpen, maar kloppen niet precies. Maar hoe zit het dat wel? Eigenlijk is er een ‘spectrum’: Sommige mensen zijn helemaal homoseksueel, dus jongens die echt alleen maar op jongens vallen en meisjes die echt alleen maar op meisjes vallen. Er zijn ook mensen helemaal hetero, dus jongens die nooit op jongens vallen en meisjes die nooit op meisjes vallen. En er zijn heel veel mogelijkheden daar tussenin: jongens die meestal op jongens vallen en soms op meisjes, of juist andersom, of op allebei ongeveer even vaak. Dat geldt natuurlijk ook voor meisjes. En het kan ook nog per moment verschillen.

 • Mag het van mijn geloof?

  Als je gelovig bent, is dit waarschijnlijk een van de belangrijkste vragen waar je mee zit. Het goede antwoord kunnen we je helaas niet geven. Wel zijn er een paar dingen die je moet weten:

  • Veel mensen halen geloof en traditie door elkaar. Dat is ook heel logisch, want allebei bepalen ze de norm in je gemeenschap. Eer gerelateerd geweld, bijvoorbeeld, heeft niks met Islam te maken, maar komt wel veel voor binnen besloten islamitische gemeenschappen. De boosheid die er bij hoort heeft alles te maken met schaamte, en niks met religie.
  • Het kan heel handig zijn om je te verdiepen in je geloof. Misschien denk je wel dat je weet hoe het zit en dat het niet mag. Maar misschien zijn die ideeën wel gebaseerd op traditie en niet op geloof. Ga dus eens lezen in de Koran en de Sunna, sla de Bijbel er op na en kijk goed: wat staat er nou écht? En ga op zoek naar verschillende religieuze leiders die je helpen bij het interpreteren.
  • In zo’n beetje elke wereldreligie geldt dat die gebaseerd is op naastenliefde en handvatten geeft om een goed mens te zijn.
  • Je kunt vanuit een geloof niet veroordeeld worden op iets dat bent, dat bij jou hoort doordat het aangeboren is. Je kunt alleen veroordeeld worden om iets dat je doet (en waar je anderen mee schaadt). Daarbij is God de enige die iemand kan veroordelen, niet de mens.
  • Er zijn veel interpretaties van bijvoorbeeld de Bijbel en de Koran waarin mensen denken dat homoseksualiteit niet mag. Meestal zijn die gebaseerd op het verhaal van Sodom en Gomorra / het volk van Loet (dat is het zelfde verhaal). Als je dat verhaal goed leest, dan zie je dat het verhaal niet gaat over (homoseksuele gevoelens van) liefde en aantrekkingskracht, maar over een hele hoop woeste verkrachtingen. Dat is iets heel anders.
  • Er zijn even veel interpretaties van de grote religies, die aantonen dat homoseksueel zijn en gelovig zijn uitstekend te combineren is. Als naastenliefde het uitgangspunt van een geloof is, kan je iemand niet veroordelen om zijn gevoelens. En als God de enige is die mag oordelen, kan je iemand zéker niet veroordelen om zijn gevoelens.
  • Er zijn verenigen voor religieuze LHBT’s. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn bijeenkomsten voor LHBT-moslims. In heel Nederland zijn groepen en ook kerkdiensten voor LHBT-christenen. Kijk bij de lijst met verschillende organisaties voor meer info hierover.

  Wil je hier meer over weten? Op de colourground-youtube staan filmpjes van religieuze leiders die hun visie delen. Ook kan je kijken op www.homogeschiedenis.nl.

 • Gaat het over? Of: Hoe krijg ik het weg?

  Of je homoseksuele gevoelens hebt, ligt al vanaf je vroegste jeugd vast. Hoe sterk de gevoelens aanwezig zijn, kan per moment verschillen. Maar dat ze er zijn, kan je niet zelf veranderen.

  Er zijn mensen die geloven dat je homoseksualiteit kan afleren of ‘genezen’. Er bestaan dan ook mensen die therapie aanbieden om van homoseksuele gevoelens af te komen. Uit eerdere ervaring blijkt dat deze therapieën een averechtse werking hebben en de situatie alleen maar verslechtert. Dit soort ‘therapieën’ gaan in tegen de internationale mensenrechten en worden door de wet ‘marteling’ genoemd.