Zelfacceptatie

Jezelf accepteren, hoe doe je dat?

De meeste mensen die voor het eerst homoseksuele gevoelens hebben, raken daar een beetje van in de war. De verliefdheid is leuk, maar het kan nogal schrikken zijn om te ontdekken dat je anders bent dan wat iedereen van je verwacht. Misschien is het in het begin dus moeilijk en verwarrend. Voor veel mensen is homo-zijn een paar jaar later een ‘gewoon’ onderdeel van wie ze zijn.

Tussen het eerste moment en het moment dat je er helemaal oké mee bent, doorlopen de meeste mensen een proces. We noemen dat het ‘zelfacceptatieproces’.

Voor sommigen gaat dat proces vrij snel, anderen doen er langer over.

Je kan hier binnenkort meer lezen over het zelfacceptatieproces. Misschien herken je je er in, of heb je iets aan de tips die we je geven.

Het zelfacceptatieproces

Het zelfacceptatieproces van homoseksualiteit bestaat uit verschillende stappen. Iedereen zet die stappen in zijn of haar eigen volgorde en sommigen slaan er een paar over. Iedereen doet het dus op zijn eigen manier. In grote lijnen gaat het om de volgende stappen:

  • Identiteitsverwarring (‘Volgens mij ben ik ‘anders’. Hoe zit dat? Wie ben ik?’)
  • Zelfbenoeming (van ‘Wat voel ik?’ naar ‘Ik ben homoseksueel’ (of bi of))
  • Coming out (je vertelt het aan anderen)
  • Coming in (anderen ontmoeten die net als jij homo, lesbo, bi of trans zijn)
  • Identiteitsintegratie (je weet wie je bent, je hebt vrienden bij wie je jezelf kan zijn en je hebt een manier gevonden om er mee om te gaan.)

Het acceptatieproces van transgenders heeft een ander verloop. Wel zijn er veel raakvlakken.