Sahdia Khalid

Wie is Sahdia Khalid?

Sahdia Khalid is een Nederlandse moslima met een Pakistaanse achtergrond. Ze is een 38-jarige infoteur met twee kinderen, waarvan een biseksuele dochter. Maar ook Sahdia heeft een andere seksuele identiteit, ze is namelijk aseksueel.

Mijn eerste reactie was: ‘’Net als Freddie Mercury!’’

Sahdia Khalid

Je bent geboren in een Pakistans islamitisch huis in een Nederlandse stad. Met wat voor ideeën over LHBT ben jij opgegroeid? Wat was het verschil tussen wat je thuis meekreeg, op school en op straat?

Ik ben opgegroeid in Schiedam in de jaren tachtig en negentig. Van huis uit was het beeld negatief. Mijn ouders zeiden dat het door onze religie niet kon, en ook vonden ze het zelf niet kunnen. Op school zijn LHBT gerelateerde zaken nooit klassikaal behandeld. Mijn klasgenoten vonden het raar en gebruikten homo als scheldwoord. Op straat werd homo ook als scheldwoord gebruikt. Ik had er niet veel mee te maken, maar ik merkte dat sommige beroemdheden die ik bewonder een andere seksuele identiteit hebben. Ik worstelde hier zelf niet mee, want ik wist nog lang niet van het bestaan van aseksualiteit en ging toentertijd nog onder de indruk dat ik heteroseksueel ben. Ik worstelde eerder met de twee culturen waarin ik opgroeide: Pakistaans en Nederlands. Misschien is dat waarom ik nooit heb meegedaan aan pesten, en homo’s nooit vies heb gevonden. Omdat ik weet hoe het is als je niet wordt geaccepteerd om wie je bent. Thuis was ik te Nederlands, buitenshuis was ik te buitenlands.

Hoe is je visie door de jaren heen veranderd?

Ik kreeg meer interesse in mensen die ik bewonder die toevallig homo of bi zijn. Ik keek naar interviews, las artikelen over ze, en daardoor leerde ik over hoe het is om LHBT te zijn. Mijn visie is niet drastisch veranderd. Ik weet wel veel meer dan vroeger, daardoor heb ik meer begrip. Voordat ik wist van mijn dochters seksualiteit, hebben beroemdheden in de muziekwereld, sportwereld, filmwereld en boekenwereld me bewust gemaakt van LHBT. Ik denk dat kunst en sport mensen bij elkaar brengt.

Had je ooit stilgestaan bij de mogelijkheid dat je kinderen LHBT zijn?

Nooit!

Kun je beschrijven hoe je je voelde toen je dochter uitkwam als biseksueel?

Mijn eerste reactie was: ‘’Net als Freddie Mercury!’’ Ik was een beetje verrast, niet negatief, ik had het alleen niet verwacht. De gedachte die door mijn hoofd raasde was Ik weet er niets over, hoe ik ga haar adviseren als ze ergens mee zit? Ik had ook een beetje angst over de wijk waar we wonen, ik ben bang dat de buren er niet tolerant over zullen zijn. Maar blij was ik ook, dat ze het vertrouwen in me had om het me te vertellen.

Is de rest van je familie zich ervan bewust dat je dochter en jij niet heteroseksueel zijn?

Nee, we hebben al jaren nauwelijks contact met hen om persoonlijke redenen.

Zou je het ze vertellen?

Ja, ik zit er niet mee. Ik weet dat ze het niet zouden accepteren.

Was je beeld van haar veranderd na de coming out?

Ik kreeg begrip voor haar. Ze was al een tijdje down en ze deed ontzettend verward. Ik dacht dat het de puberteit was. Toen ze uit de kast kwam, begreep ik wat ze doormaakte. Ik vond haar dapper, dat ze haar identiteit erkende en dat ze niet bang was om zichzelf te zijn. Het maakt alleen maar dat ik haar meer bewonder.

En hoe zit het met je beeld van LHBT in het algemeen?

Het interesseert me sinds de coming out van mijn dochter hoe de rest van de wereld met LHBT omgaat. Ik let er nu meer op in mijn omgeving, in het nieuws en ik kijk naar documentaires. Ik wil er graag meer over leren.

Is dat hoe je erachter kwam dat je zelf LHBT bent?

Nee, dat was via mijn dochter. Ongeveer een jaar geleden zei ze: ‘’Hé mama, ik denk dat jij aseksueel bent,’’ en las ze de definitie van aseksualiteit voor. Ik identificeerde me er direct mee. Alles viel op z’n plaats. Ik begreep eindelijk dat het bij mij zo hoort. Jarenlang heb ik gedacht dat ik ziek ben, dat er iets mis met me is. Iedereen wil toch seks? Ik voelde me bijna twintig jaar lang een freak. Nu ik weet dat het bestaat, heb ik een identiteit en een community waar ik deel van ben, en hoef ik me geen freak meer te voelen.

Heb je advies voor (jonge) aseksuelen in de wereld?

Laat je niet door anderen aanpraten dat je niet normaal bent als je geen zin hebt in een seksuele relatie. Informeer jezelf over hoe je bent en hoe beter je jezelf leert kennen, hoe minder je van slag raakt wanneer anderen zeuren dat je pas normaal bent als je leeft volgens hun standaarden. Als jij jezelf begrijpt en jezelf kent, zit je beter in je vel, en kan je ook beter tegen personen die jou jezelf niet laten zijn.

Gerelateerde artikelen

Plaats jouw reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *